Veganský „tuňákový“ sendvič s jackfruitem

.

Porce: 2 sendviče
Čas přípravy: cca 30–35 minut (15 min rehydratace + 10 min příprava + 5–10 min opékání)

Ingredience:

  • 100 g dehydratovaného jackfruitu (suchá hmotnost)

  • 2–3 lžíce veganské majonézy

  • 1 lžička hořčice

  • 1 lžička citrónové šťávy

  • 1/2 lžičky mořské soli

  • Špetka černého pepře

  • 1 lžička kaparů, nasekaných (volitelně)

  • 1/4 malé cibule, najemno nasekaná

  • 2 lžičky nakládané okurky, jemně nasekané

  • 2 lžíce rostlinného oleje (na opékání)

  • 4 plátky chleba (žitný nebo celozrnný)

  • Listy salátu a plátky rajčete na servírování


Postup:

  1. Rehydratace jackfruitu:
    Dehydrovaný jackfruit vlož do misky a zalij horkou vodou. Nech 15 minut nasáknout, poté sceď a lehce vyždímej. Roztrhej na vlákna.

  2. Ochucení a opékání:
    Na pánvi rozehřej olej. Přidej jackfruit a opékej 5–7 minut, dokud nezačne lehce zlátnout a získá pevnější strukturu.

  3. Příprava směsi:
    Přesuň opečený jackfruit do misky, smíchej s majonézou, hořčicí, citrónovou šťávou, solí, pepřem, kapary, cibulí a nakládanou okurkou. Promíchej, aby se všechny chutě spojily.

  4. Sestavení sendviče:
    Plátky chleba můžeš lehce opéct na pánvi nebo v sendvičovači. Na spodní plátek dej list salátu, vrstvu teplého jackfruitu, plátek rajčete a přiklop druhým plátkem chleba.


Tento sendvič má teplou, mírně opečenou texturu jackfruitu, takže připomíná tuňáka v teplém sendviči. Citrón, kapary a hořčice dodají „rybí“ chuť.