Veganský „tuňákový“ sendvič s jackfruitem
.
Porce: 2 sendviče
Čas přípravy: cca 30–35 minut (15 min rehydratace + 10 min příprava + 5–10 min opékání)
Ingredience:
-
100 g dehydratovaného jackfruitu (suchá hmotnost)
-
2–3 lžíce veganské majonézy
-
1 lžička hořčice
-
1 lžička citrónové šťávy
-
1/2 lžičky mořské soli
-
Špetka černého pepře
-
1 lžička kaparů, nasekaných (volitelně)
-
1/4 malé cibule, najemno nasekaná
-
2 lžičky nakládané okurky, jemně nasekané
-
2 lžíce rostlinného oleje (na opékání)
-
4 plátky chleba (žitný nebo celozrnný)
-
Listy salátu a plátky rajčete na servírování
Postup:
-
Rehydratace jackfruitu:
Dehydrovaný jackfruit vlož do misky a zalij horkou vodou. Nech 15 minut nasáknout, poté sceď a lehce vyždímej. Roztrhej na vlákna. -
Ochucení a opékání:
Na pánvi rozehřej olej. Přidej jackfruit a opékej 5–7 minut, dokud nezačne lehce zlátnout a získá pevnější strukturu. -
Příprava směsi:
Přesuň opečený jackfruit do misky, smíchej s majonézou, hořčicí, citrónovou šťávou, solí, pepřem, kapary, cibulí a nakládanou okurkou. Promíchej, aby se všechny chutě spojily. -
Sestavení sendviče:
Plátky chleba můžeš lehce opéct na pánvi nebo v sendvičovači. Na spodní plátek dej list salátu, vrstvu teplého jackfruitu, plátek rajčete a přiklop druhým plátkem chleba.
Tento sendvič má teplou, mírně opečenou texturu jackfruitu, takže připomíná tuňáka v teplém sendviči. Citrón, kapary a hořčice dodají „rybí“ chuť.

