Mexické tacos "al pastor" s jackfruitem - veganské

.

Porce: 4 tacos
Čas přípravy: cca 40 minut (15 min rehydratace + 25 min příprava a opékání)

Ingredience:

Na jackfruit „al pastor“:

  • 100–120 g dehydratovaného jackfruitu (suchá hmotnost)

  • 2 lžíce oleje

  • 1/2 cibule, nakrájená na jemno

  • 1 stroužek česneku, nasekaný

  • 2 lžíce ananasové šťávy

  • 1 lžíce jablečného octa

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • 1–2 lžičky uzené papriky

  • 1/2 lžičky mletého chilli (volitelné, podle chuti)

  • 1/2 lžičky mletého kmínu

  • 1/4 lžičky skořice

  • Sůl a pepř podle chuti

Na tacos:

  • 4 malé kukuřičné tortilly

  • Čerstvý ananas nakrájený na malé kostičky

  • Nakládaná cibule a koriandr

  • Limetky na podávání

  • Volitelně: veganský sýr nebo veganská majonéza


Postup:

  1. Rehydratace jackfruitu:
    Dehydrovaný jackfruit namoč do horké vody na 15–20 minut. Sceď a lehce vyždímej, roztrhej na vlákna.

  2. Marináda:
    V misce smíchej ananasovou šťávu, jablečný ocet, sójovou omáčku, uzenou papriku, chilli, kmín, skořici, sůl a pepř. Přidej jackfruit a dobře promíchej, aby se marináda dostala do všech vláken. Nech marinovat 10 minut (pokud máš čas, i déle je skvělé).

  3. Opékání jackfruitu:
    Na pánvi rozehřej olej, přidej cibuli a česnek a restuj dozlatova. Přidej marinovaný jackfruit a opékej 10–12 minut, dokud nezačne zlátnout a lehce karamelizovat.

  4. Sestavení tacos:
    Tortilly lehce ohřej na pánvi nebo v troubě. Na každou polož jackfruit „al pastor“, přidej kostičky čerstvého ananasu, nakládanou cibuli a koriandr. Podávej s limetkou a případně veganským sýrem nebo majonézou.


Tato verze zachovává sladko-pikantní chuť al pastoru, ale je plně rostlinná a jackfruit krásně napodobuje texturu trhaného masa.