Burrito s „trhaným“ jackfruitem

.

Porce: 2–3 burrita - vegetariánské / veganské
Čas přípravy: cca 35–40 minut (15 min rehydratace + 20–25 min příprava)

Ingredience:

Na jackfruit:

  • 120 g dehydratovaného jackfruitu (suchá hmotnost)

  • 1–2 lžíce rostlinného oleje

  • 1 cibule, nakrájená nadrobno

  • 2 stroužky česneku, nasekané

  • 1 lžička uzené papriky

  • 1/2 lžičky mletého kmínu

  • 1/4 lžičky chilli (volitelně)

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 50 ml zeleninového vývaru

  • Sůl a pepř podle chuti

Další náplň:

  • 4 tortilly (velké, na burrito)

  • 100 g vařené rýže nebo quinoy

  • 100 g černých fazolí, scezených a propláchnutých

  • 1 menší paprika, nakrájená na proužky

  • 1/2 avokáda, nakrájeného na plátky

  • 50 g kukuřice (čerstvá nebo z konzervy)

  • Salsu nebo rajčatovou omáčku podle chuti

  • Nakrájená jarní cibulka na posypání


Postup:

  1. Rehydratace jackfruitu:
    Namoč dehydratovaný jackfruit do horké vody na 15–20 minut. Sceď, vyždímej a roztrhej na vlákna.

  2. Příprava jackfruitu:
    Na pánvi rozehřej olej, přidej cibuli a česnek a restuj dozlatova. Přidej jackfruit, uzenou papriku, kmín a chilli. Zalij sójovou omáčkou a vývarem, míchej a vař 10 minut, dokud se tekutina nevstřebá a jackfruit nebude měkký a šťavnatý. Dochut solí a pepřem.

  3. Sestavení burrita:
    Tortillu lehce ohřej, polož na ni vrstvu rýže, fazolí, kukuřice, papriky, jackfruitu a plátky avokáda. Přidej salsu podle chuti.

  4. Závěrečný dotek:
    Burrito sroluj a nahoře posyp nakrájenou jarní cibulkou.


Tento recept je barevný, výživný a plný chutí, jackfruit krásně napodobuje texturu trhaného masa, takže burrito je vláčné a syté.