Burrito s „trhaným“ jackfruitem
.
Porce: 2–3 burrita - vegetariánské / veganské
Čas přípravy: cca 35–40 minut (15 min rehydratace + 20–25 min příprava)
Ingredience:
Na jackfruit:
-
120 g dehydratovaného jackfruitu (suchá hmotnost)
-
1–2 lžíce rostlinného oleje
-
1 cibule, nakrájená nadrobno
-
2 stroužky česneku, nasekané
-
1 lžička uzené papriky
-
1/2 lžičky mletého kmínu
-
1/4 lžičky chilli (volitelně)
-
2 lžíce sójové omáčky
-
50 ml zeleninového vývaru
-
Sůl a pepř podle chuti
Další náplň:
-
4 tortilly (velké, na burrito)
-
100 g vařené rýže nebo quinoy
-
100 g černých fazolí, scezených a propláchnutých
-
1 menší paprika, nakrájená na proužky
-
1/2 avokáda, nakrájeného na plátky
-
50 g kukuřice (čerstvá nebo z konzervy)
-
Salsu nebo rajčatovou omáčku podle chuti
-
Nakrájená jarní cibulka na posypání
Postup:
-
Rehydratace jackfruitu:
Namoč dehydratovaný jackfruit do horké vody na 15–20 minut. Sceď, vyždímej a roztrhej na vlákna. -
Příprava jackfruitu:
Na pánvi rozehřej olej, přidej cibuli a česnek a restuj dozlatova. Přidej jackfruit, uzenou papriku, kmín a chilli. Zalij sójovou omáčkou a vývarem, míchej a vař 10 minut, dokud se tekutina nevstřebá a jackfruit nebude měkký a šťavnatý. Dochut solí a pepřem. -
Sestavení burrita:
Tortillu lehce ohřej, polož na ni vrstvu rýže, fazolí, kukuřice, papriky, jackfruitu a plátky avokáda. Přidej salsu podle chuti. -
Závěrečný dotek:
Burrito sroluj a nahoře posyp nakrájenou jarní cibulkou.
Tento recept je barevný, výživný a plný chutí, jackfruit krásně napodobuje texturu trhaného masa, takže burrito je vláčné a syté.

