Burger s „trhaným vepřovým“ z jackfruitu
.
Porce: 4 vege burgery
Čas přípravy: cca 35–40 minut (15 min rehydratace + 10 min příprava + 10–15 min vaření a sestavení)
Ingredience (na 4 burgery):
-
1 balíček dehydratovaného jackfruitu (cca 100 g suché hmotnosti)
-
2 lžíce rostlinného oleje
-
1 cibule, nakrájená najemno
-
2 stroužky česneku, nasekané
-
150 ml zeleninového vývaru
-
100 ml BBQ omáčky (nebo podle chuti)
-
1 lžíce sójové omáčky
-
1 lžička uzené papriky
-
špetka chilli (volitelné)
-
sůl, pepř podle chuti
Na sestavení burgeru:
-
4 burgerové housky
-
listy salátu
-
plátky rajčete
-
nakládané okurky nebo červená cibule
-
volitelně: veganský majonézový dip
Postup:
-
Rehydratace jackfruitu:
Dehydratovaný jackfruit vlož do misky a zalij horkou vodou. Nech 15 minut nasáknout, pak sceď a lehce vyždímej. Plody se rozpadnou do vláken podobných trhanému masu. -
Příprava základu:
Na pánvi rozehřej olej, přidej cibuli a česnek a restuj dozlatova. -
Ochucení:
Přidej jackfruit, promíchej a zalij vývarem. Přidej BBQ omáčku, sójovku, uzenou papriku a případně chilli. Vař 10–15 minut, dokud se tekutina nevstřebá a jackfruit nebude měkký a šťavnatý. -
Finální trhání:
Vidličkou ještě roztrhej větší kousky na vlákna, aby směs připomínala trhané vepřové. Ochutnej a případně dochuť solí a pepřem. -
Sestavení burgeru:
Rozkroj housky, opeč je lehce na suché pánvi. Na spodní část polož list salátu, pak vrstvu „trhaného“ jackfruitu, rajče, okurku/cibuli a nakonec zakápni majonézovým dipem. Přiklop vrchní částí housky.
Tip:
-
Pokud máš rád pikantnější verzi, přidej do jackfruitu chipotle nebo extra chilli omáčku.
-
Místo BBQ omáčky můžeš použít i sladkokyselou, medovo-hořčičnou nebo asijskou teriyaki.

