Burger s „trhaným vepřovým“ z jackfruitu

.

Porce: 4 vege burgery
Čas přípravy: cca 35–40 minut (15 min rehydratace + 10 min příprava + 10–15 min vaření a sestavení)

Ingredience (na 4 burgery):

  • 1 balíček dehydratovaného jackfruitu (cca 100 g suché hmotnosti)

  • 2 lžíce rostlinného oleje

  • 1 cibule, nakrájená najemno

  • 2 stroužky česneku, nasekané

  • 150 ml zeleninového vývaru

  • 100 ml BBQ omáčky (nebo podle chuti)

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžička uzené papriky

  • špetka chilli (volitelné)

  • sůl, pepř podle chuti

Na sestavení burgeru:

  • 4 burgerové housky

  • listy salátu

  • plátky rajčete

  • nakládané okurky nebo červená cibule

  • volitelně: veganský majonézový dip

Postup:

  1. Rehydratace jackfruitu:
    Dehydratovaný jackfruit vlož do misky a zalij horkou vodou. Nech 15 minut nasáknout, pak sceď a lehce vyždímej. Plody se rozpadnou do vláken podobných trhanému masu.

  2. Příprava základu:
    Na pánvi rozehřej olej, přidej cibuli a česnek a restuj dozlatova.

  3. Ochucení:
    Přidej jackfruit, promíchej a zalij vývarem. Přidej BBQ omáčku, sójovku, uzenou papriku a případně chilli. Vař 10–15 minut, dokud se tekutina nevstřebá a jackfruit nebude měkký a šťavnatý.

  4. Finální trhání:
    Vidličkou ještě roztrhej větší kousky na vlákna, aby směs připomínala trhané vepřové. Ochutnej a případně dochuť solí a pepřem.

  5. Sestavení burgeru:
    Rozkroj housky, opeč je lehce na suché pánvi. Na spodní část polož list salátu, pak vrstvu „trhaného“ jackfruitu, rajče, okurku/cibuli a nakonec zakápni majonézovým dipem. Přiklop vrchní částí housky.

Tip:

  • Pokud máš rád pikantnější verzi, přidej do jackfruitu chipotle nebo extra chilli omáčku.

  • Místo BBQ omáčky můžeš použít i sladkokyselou, medovo-hořčičnou nebo asijskou teriyaki.