Asijská bowl

.

Porce: 2 bowls - vegetariánské / veganské
Čas přípravy: cca 35 minut (15 min rehydratace + 20 min příprava)

Ingredience:

  • 120 g dehydratovaného jackfruitu (suchá hmotnost)

  • 1–2 lžíce rostlinného oleje

  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno

  • 1 stroužek česneku, nasekaný

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžička uzené papriky (nebo sladké papriky)

  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (sušeného nebo čerstvého nastrouhaného)

  • Sůl a pepř podle chuti

  • 150 g rýže (jasmínová, basmati nebo česká dlouhozrnná)

  • 2 hrsti listového špenátu

  • 1 menší mrkev, nakrájená na tenké nudličky

  • 100 g zelených fazolek, nakrájených na kousky a krátce povařených nebo dušených


Postup:

  1. Rehydratace jackfruitu:
    Dehydrovaný jackfruit namoč do horké vody na 15–20 minut. Sceď a lehce vyždímej. Roztrhej na vlákna.

  2. Příprava rýže:
    Uvař rýži podle návodu. Nech ji mírně vychladnout.

  3. Opékání jackfruitu:
    Na pánvi rozehřej olej, přidej cibuli a česnek, krátce restuj. Přidej jackfruit, papriku a zázvor, osol a opepři. Restuj 8–10 minut, dokud jackfruit nezměkne a lehce se zbarví. Přidej sójovou omáčku a krátce promíchej, aby se vlákna obalila chutí.

  4. Příprava zeleniny:
    Zelené fazolky krátce povař nebo duš a mrkev nakrájej na tenké nudličky. Listový špenát opláchni a osušte.

  5. Sestavení bowl:
    Do misky dej vrstvu rýže, přidej špenát, mrkev, fazolky a „trhané vepřové“ z jackfruitu. Můžeš pokapat trochou sójové omáčky nebo sezamového oleje pro extra chuť.


Tento recept kombinuje asijskou chuť jackfruitu s čerstvou zeleninou, která je běžná i v české kuchyni, takže je lehce dostupný a přitom barevný a výživný.