Asijská bowl
.
Porce: 2 bowls - vegetariánské / veganské
Čas přípravy: cca 35 minut (15 min rehydratace + 20 min příprava)
Ingredience:
-
120 g dehydratovaného jackfruitu (suchá hmotnost)
-
1–2 lžíce rostlinného oleje
-
1 menší cibule, nakrájená nadrobno
-
1 stroužek česneku, nasekaný
-
2 lžíce sójové omáčky
-
1 lžička uzené papriky (nebo sladké papriky)
-
1/2 lžičky mletého zázvoru (sušeného nebo čerstvého nastrouhaného)
-
Sůl a pepř podle chuti
-
150 g rýže (jasmínová, basmati nebo česká dlouhozrnná)
-
2 hrsti listového špenátu
-
1 menší mrkev, nakrájená na tenké nudličky
-
100 g zelených fazolek, nakrájených na kousky a krátce povařených nebo dušených
Postup:
-
Rehydratace jackfruitu:
Dehydrovaný jackfruit namoč do horké vody na 15–20 minut. Sceď a lehce vyždímej. Roztrhej na vlákna. -
Příprava rýže:
Uvař rýži podle návodu. Nech ji mírně vychladnout. -
Opékání jackfruitu:
Na pánvi rozehřej olej, přidej cibuli a česnek, krátce restuj. Přidej jackfruit, papriku a zázvor, osol a opepři. Restuj 8–10 minut, dokud jackfruit nezměkne a lehce se zbarví. Přidej sójovou omáčku a krátce promíchej, aby se vlákna obalila chutí. -
Příprava zeleniny:
Zelené fazolky krátce povař nebo duš a mrkev nakrájej na tenké nudličky. Listový špenát opláchni a osušte. -
Sestavení bowl:
Do misky dej vrstvu rýže, přidej špenát, mrkev, fazolky a „trhané vepřové“ z jackfruitu. Můžeš pokapat trochou sójové omáčky nebo sezamového oleje pro extra chuť.
Tento recept kombinuje asijskou chuť jackfruitu s čerstvou zeleninou, která je běžná i v české kuchyni, takže je lehce dostupný a přitom barevný a výživný.

