Všechno, co jste chtěli vědět o jackfruitu

Určitě jste o tomto ovoci už slyšeli a pravděpodobně vás mate a chcete se o něm dozvědět více. Jackfruit je tak všestranný, že nás nikdy nepřestane udivovat! Vytvořili jsme tento článek, abyste se dozvěděli vše, co jste kdy chtěli vědět o tomto super ovoci.

Co je jackfruit?

Jackfruit je ovoce asijského původu, největší na světě. Je známé již od starověku a tisíciletí. V Indii a jihovýchodní Asii se jackfruit konzumuje jako alternativa k masu.

 

Jaké jsou jeho zdravotní přínosy?

Jackfruit je známý svou vysokou nutriční a léčivou hodnotou. Je považován za superovoce, protože obsahuje:

  • Vitamin A:
    Chrání zdraví tkání.
    Je vynikající pro pokožku.

  • Komplex vitamínů B:
    Udržuje aktivní metabolismus.
    Prevence chudokrevnosti.
    Podporuje správné fungování nervového systému.

  • Vitamin C:
    Podporuje zdraví imunitního systému.
    Pomáhá hojit rány. 

Kromě toho:

Díky své alkalické povaze reguluje pH těla.

  • Chrání před rakovinou.
  • Pomáhá správnému trávení.
  • Udržuje zdravé oči a pokožku.
  • Je silným antioxidantem.
  • Udržuje zdravou štítnou žlázu.
  • Zvyšuje energii.
  • Posiluje kosti.k tomu spousta antioxidantů, minerálů a vlákniny, které chrání tělo před civilizačními nemocemi, posilují kosti, dodávají energii a pomáhají trávit. V Asii mu proto přezdívají „ovoce dlouhověkosti“.

 

Proč se používá jako alternativa k masu, když je to ovoce?

Jackfruit je tak univerzální, že se nemusí vždy konzumovat jako čerstvé ovoce.
Zelený jackfruit je vynikající pro přípravu slaných pokrmů. Díky své jedinečné struktuře a snadné absorpci chutí je maso jackfruit nejlepší alternativou k masu. Zelené jackfruit sušíme a zasíláme ho k vám připravené k vaření. Stačí ho vařit 10–15 minut a přidat požadované ingredience a omáčku. Lze ho připravit v mexické kuchyni jako tacos pastor, tinga, pibil, mole. V jiných kuchyních jako kari, hamburgery, trhané vepřové, těstovinové saláty, ceviche, tostadas... Možnosti jsou nekonečné!