Všechno, co jste chtěli vědět o jackfruitu
Určitě jste o tomto ovoci už slyšeli a pravděpodobně vás mate a chcete se o něm dozvědět více. Jackfruit je tak všestranný, že nás nikdy nepřestane udivovat! Vytvořili jsme tento článek, abyste se dozvěděli vše, co jste kdy chtěli vědět o tomto super ovoci.
Co je jackfruit?
Jackfruit je ovoce asijského původu, největší na světě. Je známé již od starověku a tisíciletí. V Indii a jihovýchodní Asii se jackfruit konzumuje jako alternativa k masu.

Jaké jsou jeho zdravotní přínosy?
Jackfruit je známý svou vysokou nutriční a léčivou hodnotou. Je považován za superovoce, protože obsahuje:
-
Vitamin A:
Chrání zdraví tkání.
Je vynikající pro pokožku. -
Komplex vitamínů B:
Udržuje aktivní metabolismus.
Prevence chudokrevnosti.
Podporuje správné fungování nervového systému. -
Vitamin C:
Podporuje zdraví imunitního systému.
Pomáhá hojit rány.
Kromě toho:
Díky své alkalické povaze reguluje pH těla.
- Chrání před rakovinou.
- Pomáhá správnému trávení.
- Udržuje zdravé oči a pokožku.
- Je silným antioxidantem.
- Udržuje zdravou štítnou žlázu.
- Zvyšuje energii.
- Posiluje kosti.k tomu spousta antioxidantů, minerálů a vlákniny, které chrání tělo před civilizačními nemocemi, posilují kosti, dodávají energii a pomáhají trávit. V Asii mu proto přezdívají „ovoce dlouhověkosti“.

Proč se používá jako alternativa k masu, když je to ovoce?
Jackfruit je tak univerzální, že se nemusí vždy konzumovat jako čerstvé ovoce.
Zelený jackfruit je vynikající pro přípravu slaných pokrmů. Díky své jedinečné struktuře a snadné absorpci chutí je maso jackfruit nejlepší alternativou k masu. Zelené jackfruit sušíme a zasíláme ho k vám připravené k vaření. Stačí ho vařit 10–15 minut a přidat požadované ingredience a omáčku. Lze ho připravit v mexické kuchyni jako tacos pastor, tinga, pibil, mole. V jiných kuchyních jako kari, hamburgery, trhané vepřové, těstovinové saláty, ceviche, tostadas... Možnosti jsou nekonečné!

